Mi az a korpusz?

A bútorok egyik fő szerkezeti eleme a korpusz (szekrénytest, szekrény). Ennek a kialakítása elsősorban funkcionális. A bútor hangulatát, stílusát főként a front határozza meg. 

A korpusz elemei többnyire: oldallapok, fenék és tető, belső elválasztók, polcok, hátlap, fiókok. Manapság a leggyakoribb alapanyaga a laminált bútorlap (faforgácslap). Színe lehet fehér, vagy a fronttal színazonos, mely utóbbi megoldás sokkal esztétikusabb lehet, mint a fehér szekrénytest és színes front kombinációja.
Természetesen a korpusznak és frontnak nem kell színazonosnak lennie. A jól megválasztott színekkel egy bútor stílusa hangsúlyosabbá válhat, jobban elérheti esztétikai célját.
A korpusz színének akkor van igazán jelentősége, ha vannak nyitott polcok, üveges / üvegbetétes ajtók, illetve a szekrény oldalai látszanak.

A korpusz anyaga lehet tömörfa is. Ez a magasabb költsége miatt kevésbé jellemző. Inkább a bútorlap korpusz és tömörfa front együttes alkalmazása az elterjedtebb kedvezőbb ár-érték aránya.

A korpusz hátlapja többnyire 3 mm vastag HDF lap. Ezek finom szemcsézetű, nem erős (teherhordó) szerkezeti elemek. A farostelemez színe lehet világosbarna, azaz natúr színű vagy egyik oldala a bútorlapok színválasztékával azonos, amely lehetővé teszi, hogy a korpusz és a hátfal azonos mintázatú és színű legyen.

Hozzászólások lezárva.