Mi a különbség az élzárási módok között?

Az élzárással a lapelemek éleit fedjük be valamilyen anyaggal. Ez esztétikai és mechanikai szempontból fontos.

Esztétika: egy bútorlapnál (faforgácslap) a felület ugyan laminálva van, de az éleknél látszik a lapszerkezet. Ez nem esztétikus, ezért szükséges az élzárás. Ennek többféle módja lehet (ld. alább) a láthatóság és igénybevétel függvényében.

Mechanikai védelem: a faforgácslapok élei meglehetősen sérülékenyek élzárás nélkül. Jelentősen ellenállóbbá tehetjük az ütődésekkel szemben, különösen, ha a 2 mm vastag ABS-t választjuk. A vízre érzékeny a bútorlap belseje, azaz maga a faforgács. A felülelet relative jól védi a műgyantával átitatott réteg, de az élek szabadon vannak. Az élzárás ezt ugyan jól védi, de közvetlen vízzel érintkezve nem garantált a hosszú élettartam. Az élzárás és bútorlap találkozásánál egy hajszálnyi rés marad. Pl. párás fürdőszobában a gyakori jelenlévő nedvesség  lassan beszivárog és a bútorlap elkezd megduzzadni. Ez a rongálódás persze inkább csak években mérhető.

Élzárás elhagyása: olyan esetben lehetséges, amikor valamilyen más elem védi / takarja el az élt, pl. egy tolóajtó fogantyú profilja, vagy egy fém végzáró elem konyhapultok munkalapjánál. Ezenkívül ott sem szükséges élzárás, ahol nem látszik az él és nincs kitéve mechanikai hatásoknak, pl. egy bútor hátulja, amelyre a bútorhátlap van rögzítve; két lap élének találkozása; polc nem látszó élei.

Élzárás nélküli egyéb megoldások: ezeket többnyire frontoknál fordulnak elő. Ha MDF lapból készül az ajtó, akkor azokra rendszerint nem élzárás kerül.
Festett MDF lap esetében a felület és az élek egybe, megszakítás nélkül vannak lefestve. Ez mind esztétikailag, mind mechanikailag a legjobb megoldás. Vizes / párás környezetben ellenállóak, így gyakori pl. fürdőszobákban. Ezt a festett felület magasfényű, selyemfényű vagy matt kivitelben is legyártható. Színekben viszont jellemző az unicolor. Mintázatot, faerezetet jobbára nem lehet produkálni.
Az MDF lap lehet fóliázva is. Ebben az esetben szintén a lap és az él megszakítás nélkül kerül bevonásra, de egy műanyag réteggel, fóliával. Ezt thermikus eljárással végzik. Nagyon attraktív megjelenésű és marásmintájú frontokat lehet így készíttetni. Faerezetű mintázat és szín széles skálán választható, viszont magasfényű kivitel nem.
 

ABS élzárás

Olyan 0,4-2 mm vastagságú műanyag, amelyet speciális ragasztóval lehet rögzíteni egy célgép segítségével thermikus eljárással. Színe, mintázata és bordázata rendszerint azonos a bútorlappal, de választható más szín is, vagy akár fém/inox/fémhatású profil, is amely különlegesebbé teheti a bútor megjelenését . Házilag is felrakhatók ezek, de ehhez már néhány elektromos kéziszerszámra, segédanyagra és gyakorlatra is szükség van.
A 0,4 mm vastag ABS élzárás szélei nincsenek legömbölyítve. Ezt főleg olyan éleken alkalmazzuk, amelyek ritkán láthatók, pl. egy fiók lapjai.
A 2 mm vastag ABS élzárás élei le vannak kerekítve. Kellemesebb látványt nyújt, mint a 0,4-es változat. Ellenállóbb is ütődéssel, vízzel szemben. Frontokon, gyakran látható éleken mindenképp ez a 2 mm-es megoldás javasolt.
Az 1 mm vastag élzárás viszonylag ritka. Ezt különleges, pl. magasfényű bútorlapoknál alkalmazzák, amelynél az élzárás is magasfényű. Igényesebb és felkészültebb lapszabászatok ezeknek a széleit is lekerekítik.

Papír alapú (vasalható) élfólia

Szintén bútorlapoknál használatos, de csak tűzoltásként javasolt. Régen lapszabászatok is ezt alkalmazták. Mára teljesen háttérbe szorult, mert sérülékeny és nem olyan szép megjelenésű, mint a műanyag ABS. A bútorlap éleit kis mértékben védi. Tehát  tényleg csak akkor javasolt, ha elkerülhetetlen. Ha házilag kell élfóliázni, akkor m-re megvásárolva barkácsboltban egy vasalóval ráragasztható a bútorlap élére egyszerű segédeszközök alkalmazásával. 

Hozzászólások lezárva.